Reklamı atlayıp Hemen sayfayı açmak için, biraz bekleyin ve REKLAMI GEÇ e tıklayın.


Açılan Sayfa İçeriğini Aşağıda Okuyabilirsiniz!




12 Ocak 2018 Cuma

Tarhte ki En Büyük Türk Komutanlar

Oğuz Kağan (Oğuz Han)

Hepimiz Oğuz Kağan'ın kesinleşmiş olarak tarihi bir kişilik olmadığını biliriz. Efsanevi bir yanı olduğunu da gerçek. Ancak o dönemden kalma yazıtlar, kaleme alınmış çeşitli eserlerin bize söylediği bazı kesin veriler vardır. Bunlardan destek alarak Oğuz Ata'yı bu sıralamada ilk sıraya koymuş bulunuyorum. Türklerin atası olduğu yönünde yoğun ve mesnetli bilgiler mevcuttur. Bazı tarihçilerin yorumuna göre Zülkarneyn, Oğuz Kağan 'dır.
Kürşad (Chieh-she-shuai)

Yine kimi tarihçilere göre hala kanıtlanamamış bir isim karşımıza çıkıyor. Fakat bu şahsiyetin adının Kürşad olmadığı, Chieh-she-shuai isminde bir kişinin, (Orhun ve Yenisey Kitabeleri'nde) malum bildiğiniz 40 çeri ile birlikte çin sarayına baskın olayının anlatıldığı bir gerçek. Alttaki alıntı '' Yeni Tang Kitabı '', yani bir Çin kaynağıdır.
13 Mayıs 639 tarihinde Tai Tsung yaz sarayı olan Chiu-ch'eng Sarayı 'na geldi. Chieh-she-shuai gizlice eski kabileleriyle irtibata geçerek yaklaşık 40 yandaşı kazanıp imparatora karşı suikastı planladı. Jiucheng Sarayı'ından Tai Tsung'un prensi olup Tai Tsung'un ölümünden sonra Kao Tsung olarak tahta geçecek olan Chin Kralı Li Chih 'in dışarı çıkarken açılacak kapıdan yararlanarak sarayın içine girerek doğrudan imparatorun yatak odasını basarak başarılı olabileceğini düşündü.
Devamı : https://tr.wikipedia.org/wiki/Chieh-she-shuai adresinde mevcuttur.
Anlayacağınız, böyle birisi mevcut fakat bizim kültürümüzde ''Chieh-she-shuai'' ismi ile benimsenmeyeceği düşünülerek Kürşad adı verilmiştir. Ki çok isabetli bir karar vuku bulmuştur, bana göre.

Attila (Tanrının Kırbacı)

Öncelikle bu ismin yazılışı hep yanlış şekilde oluyor. İsim Atilla değil, Attila'dır.
Avrupada uzun yıllar hüküm sürmüş ve at koşturmuş, usta bir komutandır. Avrupalı ondan, ''Tanrının Kırbacı'' şeklinde bahsetmektedir. O dönem Avrupa'da ki devletlerin çoğunu vergiye bağlamış ve bu yüzden Attila'dan, (günümüz de bile) aleyhte ithamlardan ileri gidilememiştir. Benden size bir bilgi; hayatının çok azını uyuyarak geçirdiği için gözleri kanlanmış bir şekilde hep ondan bahsedilir ve korkulurdu.

Alp Arslan

Sultan Alp Arslan'ı bilmeyenimiz yoktur heralde. Romen Diyojen(IV. Romanos Diogenes) 'i ağır bir yenilgiye uğratan o şanlı komutan! Ve hemen akabinde Bizans'da oluşan fetret devri....
Dipçe: Bu konu hakkında Alp Arslan 'ın '' Size öyle bir vatan aldım ki ....'' diye bir sözü yoktur. Tamamen uydurmadan ibarettir. Çünkü o dönemde anadoluyu yurt edinme çabası sadece doğu bölgesinde olmuştur. Geri amaç sadece anadolu da tutunma ve yaşama çabasıdır.Ve Diyojen'i yenilgiye uğratarak böyle birşeyi gerçekleştirdiğini henüz farkedemeyecektir.

Osman Bey

Osmanlı gibi bir devletin kurucu hükümdarını es-geçecek değiliz herhalde. Evet, 600 sene yanacak olan o ateşin kadim mimarı...

Fatih Sultan Mehmed Han (Grand Turco, Fatih, II. Mehmed)

II. Mehmed, 21 yaşında İstanbul'u fethederek 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu'na son verdi ve bu olay birçok tarihçi tarafından Orta Çağ'ın sonu, Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi.

Yavuz Sultan Selim (I.Selim)

I. Selim, Osmanlı'nın hazinesini ağzına kadar doldurmuş, Anadolu'da tam bir Osmanlı hakimiyeti ortaya koymuştur. Ve Halifelik, Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçmiştir. 8 sene sürdüğü hüküm süresinde kimi çevrelerce 80 seneye bedel olacak işler yapmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman(Muhteşem Süleyman)

Osmanlı sultanları içerisinde, en çok sefere çıkan ve en uzun süre görev yapan Osmanlı padişahıdır. Bazı gereksiz dizilerin gösterdiğinin aksine sarayda çok da kalmamıştır, hatta oturmamış, yatmamış diyebiliriz. Çünkü ancak yaptığı seferler, bu sürede gerçekleşebilir. Avrupaya tam anlamı ile diz çöktürmüştür.

II. Abdülhamit Han

Osmanlı'nın çöküş dönemini mükemmel ötesi bir şekilde yönetmiş ve geciktirmiştir. İstibdat döneminin tek mimarı olan Ulu Hakan, içeride ve dışarıda istihbarati teşkilatlara önem vermiştir.

Mustafa Kemal Atatürk (Son Başbuğ)

Türk varlığının yılmaz savunucusu.. O bir askeri deha, o bir devlet adamı, o bir düşünce adamı... Herşeyi bir kenara atın, o bir '' ADAM ''. Kelimelerle ifade etsek boş, seni anlamaya çalışsak eksik kalırız, atam...
Ezelden ebede, en cesurundan en zekisine tüm kahraman askerlerimizin ruhu şad olsun. Tabii ki bu aziz komutanlar ''Yüce Türk Milleti'' ne çok şey borçludurlar. Fakat bu borç karşılıksız değildir. Tüm gazi ve şehitlerimizin mekanı cennet/uçmağ olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder