Reklamı atlayıp Hemen sayfayı açmak için, biraz bekleyin ve REKLAMI GEÇ e tıklayın.


Açılan Sayfa İçeriğini Aşağıda Okuyabilirsiniz!




15 Ocak 2018 Pazartesi

Özel Kuvvetler Komutanlığı - Bordo Bereliler


ÖZEL KUVVETLER - TANITIM VİDEOSU



Bordo Bereli Kursiyer Adayı olmak için Tıklayınız.



Bordo bereliler ülkemiz silahlı kuvvetlerindeki en özel birliktir. Bilindiği üzere Türk ordusu içinde Yeşil bereliler olarak bilinen askeri birliklere de komando adı verilmektedir.Bordo bereliler ismi bu askerlerin giydikleri berenin renginden dolayı verilmiştir. Yoksa Bordo bereliler birliği diye bir birlik yoktur. Sadece halkımız tarafından giydikleri bere nedeniyle Bordo Bereliler diye adlandırılmışlardır. Bordo Bereliler Ordumuzdaki Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapan özel eğitimli askerlerdir. Daha önceden Özel Harp Dairesi olarak bilinen bu birlik günümüzde Özel Kuvvetler Komutanlığı olarak değiştirilmiştir.

Bordo Bereliler’in özellikleri nelerdir?

Bordo Bereliler Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşlardan oluşan iç ve dış tehditleri önlemek veya bertaraf etmek için gerekli tüm eğitimleri almış, özel olarak eğitilmiş üst düzey bir eğitime tabi tutularak  yetiştirilmiş olan askerlerdir. Bordo Bereliler herhangi bir kuvvet komutanlığına bağlı olmayıp direk olarak Genel Kurmay Başkanlığı’na bağlıdır.Çeşitli tarihlerde Tugay, Kolordu ve Tümen seviyelerinde düzenlenmiş olup günümüzde ise Kolordu seviyesinde bulunmaktadır. Bordo Berelilerin asıl görevi herhangi bir durumda ve savaş halinde halkı örgütlemek ve yetiştirmektedir. Bordo Bereliler Yani Özel Kuvvetler Komutanlığının merkezi Ankara ilimizde yani Başkentimizde bulunmaktadır. (Gölbaşı ilçesindedir) Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde bulunan Bordo Bereliler’in kimlikleri gizli tutulmaktadır.Bordo Bereli olarak görev yapan askerlerin tamamı özel olarak seçilen askerlerdir. Ayrıca Dünyadaki özel birlikler arasında yapılan yarışmalarda 1.’lik gibi dereceleride bulunmaktadır. 

Bordo Bereliler ne kadar, nasıl ve hangi eğitimleri almaktadırlar?

Bordo Bereliler akla gelebilecek tüm savaş teknikleri hakkında eğitim alır. Neredeyse tüm silahları kullanma becerisi kazanırlar. Bordo Bereliler yaklaşık olarak 3-4 yıl arasında uzun bir eğitime tabi tutulurlar. Aşağı yukarı 40-50 civarında değişik ders alırlar. Bordo Bereliler ayrıca 70-80 civarında testten geçerek bu görev getirililer. 

Bordo Bereliler almış olduğu diğer bazı eğitimler ise şunlardır:

Çok soğuk ve çok sıcak hava şartlarında görev ifa edebilme, Paraşüt eğitimi, Balık Adam eğitimi, Harita okuyabilme eğitimi, Denizde hayatta kalabilme eğitimi, Hedef yoketme eğitimi, Düşman içlerine sızabilme eğitimi, Taktik harekat eğitimi, Pusu ve Kaçarak kurtulma eğitimi, Yakın muharebe eğitimi, Rehine Kurtarma Orepasyonu eğitimi, İşkence ve Psikolojik harp eğitimi, Yabancı Dil Eğitimi, İlk Yardım Eğitimi, Hedef belirleme ve bulma eğitimi, Her türlü doğa koşulları şartlarında hayatta kalabilme eğitimi, Yukarıda saydığımız eğitimler haricinde Bordo Berelilerin ABD gibi bazı dış ülkelerde çeşitli kurslara katılmaktadırlar. 

Kimler Bordo Bereli olabilir?

Bordo bereli olmak için kesinlikle Subay, Astsubay ve Uzman Erbaş olmak gerekir. Yani rütbeli asker olmak şarttır. Ayrıca Bordo Bereliler alınırken gönüllülük esasına dayanan bir alım yapılmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz sınıflardan gönüllülük esasına göre üst seviye askerler seçilir. 

Bordo Bereliler hangi görevleri yapar ve hangi görevlerde bulunmuştur?

Özel Kuvvetler Komutanlığında bulunan Bordo Bereliler yeri geldiği zaman devletimizin üst düzey yönetici veya bürokratları yada devlet büyüklerinin yakın koruma görevlerinide yerine getirmektedirler. Bordo bereliler yakın koruma olarak devlet büyükleri haricinde Genel Kurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Üst Düzey generallerin koruma görevlerini de ifa etmektedirler. Bordo Bereliler özel kuvvetler olduğundan bahsetmiştik. Dolayısı ile bu birlikler çok özel operasyonlarda görev almaktadırlar.  Örneğin Abdullah Öcalan’ın yakalanarak ülkemize getirilme görevinde yine Bordo Bereliler yer almışlardır. Kuzey Irak Operasyonlarında da bir çok kez bu birliklerden yararlanılmıştır.  “ZORU HEMEN BAŞARIRIZ, İMKANSIZ BİRAZ ZAMAN ALIR” dır. 

Bordo Bereliler özel silahlarla görev yapmaktadırlar. Kullandıkları silahları şu şekilde sıralayabiliriz:

1-Tabanca olarak;
SIG P226, SIG P229, FN Five SeveN, 

2-Saldırı Tüfeği tüfeği olarak;
M4A1, Heckler & Koch HK416, MKEK MPT, IMI Tavor, TAR-21, 

3-Makinalı Tabanca olarak;
HK MP5, HK UMP, 

4-Keskin Nişancı Tüfeği olarak ise;
KNT-308, Gepard Anti-Material Rifle, Sako TRG, CheyTac Intervention, Dragunov (SVD), M82A1 Barret 50.Cal Sniper Rifle, Accuracy International Arctic Warfare

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder